Minnen från förr och nu. Allt i en salig röra

Minnen från förr och nu. Allt i en salig röra

Republiken Bloggen

Ett gott skratt förlänger inte livet men däremot så förlänger den käften

Fel Fel Fel

1950-1959Posted by Lars Wolgast Wed, May 06, 2009 21:04:18

Felaktig historia stöter man ibland på, men nu har jag upptäckt något som kommer att chocka världen. Våra historieböcker kommer med största sannolikhet att skrivas om.

Skateboardens historia är nämligen helt felaktig.

Så här skrivs det om man söker i ämnet

”Skateboarden har utvecklats och gått upp och ner i sin popularitet sen lanseringen [1950-talet]. Skateboard härstammar från surfare som ville göra något när surfsäsongen var över. Under den första popularitetsvågen på 1950-talet var brädorna smala och ofta gjorda i ett trästycke. En av tillverkarna George Powell gjorde sitt första skateboard 1957 och skulle med tiden stå för en stor del av utvecklingen av brädan.”

Här är emellertid den riktiga historien om Skateboardens tillkomst och det mycket kända konditoriet Hanna Larsson har en central roll i denna historiska händelse. Historien utspelas i Karlstad och närmare bestämt i stadsdelen Herrhagen.

Sedan tidigt 1900 tal ägdes konditoriet och bageriet av paret Hanna Larsson och hennes tyske make Walter Pfändtner och taxen Nappe. Butiken var på Långgatan 36 och bageriet var beläget i samma hörnhus men på adressen Värmlandsgatan 5. Bageriet låg i källaren och det var troligen här bagarmästare Pfändtner uppfann skateboarden.

Så här är historien, jag bodde själv i samma hus som paret Larsson – Pfändtner och såg denna historia utspelas.

Efter dagens slut tog konditorparet med sig allehanda läckerheter till bostaden, ibland var det en tårta som inte blivit såld eller så var det ett antal bakelser. Vi barn såg ofta hur de kom över gården med underbara konditorivaror som de skulle smaska på under kvällen, men aldrig hände det att de stack till oss ens en kaka eller något annat gott. Nej här gavs det inte bort en smula. Taxen Nappe som var Walter Pfändtners bästa vän, fick naturligtvis istället vara med och dela på läckerbitarna. Nappe blev med åren allt fetare och till slut släpade han magen i marken när han försökte ta sig fram. Det var då bagarmästare Pfändtner fick en snilleblixt. Han kapade till en plankbit som skulle skydda Nappes mage och sen tog han fyra träkoner av en typ som satt i ändan på omslagspappersrullar. Bagarmästare Pfändtner satte dessa i varsin ända på plankan och helt plötsligt så hade den fått hjul. Skateboarden var uppfunnen men om detta hade Pfändtner ingen aning, för ännu var han inte klar. Med en livrem runt Nappe fäste han brädan och se! Nappe kunde gå utan att släpa magen i marken.Ja, ibland blev det lite problem men oftast så fungerade det.

Nappe lufsade omkring på innergården och Pfändtner stod i fönstret och njöt av sin uppfinning när Nappe efter ett tag fick för sig att han skulle gå ut på gatan och det var nu helvetet brakade lös. Gatan var egentligen en backe som var två kvarter lång och slutade först i en stort jävla dike innan banvallen. Nappe kom nu ut på gatan med långa rullande steg, han stannade för att byta färdriktning - han skulle uppför backen. Tassarna släppte sitt grepp och hundjävel började rulla baklänges nerför backen. Bagarmästare Pfändtner som likt hunden var rätt fyllig, fattade faran och kvick som en iller tog han sig ut. Nappe hade nu fått upp en relativt hög fart och rakt gick plankan dessutom när han passerade första korsningen baklänges - utan problem. Pfändtner var nu på språng men han märkte rätt omgående att jycken rullade fortare än vad han själv kunde springa. Han bad troligen för Nappes liv när jycken kraschade i diket. Vi såg hur Pfändtner bar hem Nappe som trots allt hade klarat sig helskinnad från detta äventyr. Bagarmästare Walter Pfändtner fick aldrig någon belöning för sin uppfinning men på detta sätt vill jag poängtera hans stora insats som uppfinnare.  • Comments(2)//blogg.larswolgast.se/#post10