Minnen från förr och nu. Allt i en salig röra

Minnen från förr och nu. Allt i en salig röra

Republiken Bloggen

Ett gott skratt förlänger inte livet men däremot så förlänger den käften

(ja så va dä!)

1970-1979Posted by Lars Wolgast Fri, May 01, 2009 01:55:11

1969 - det var då något hände och det visade sig ha mycket större betydelse än vad jag någonsin skulle kunnat tro. Beatles släppte Abbey Road och Led Zeppelin kom med sina två första album, Creedence Clearwater Revival gav ut och Willy and the Poor Boys, Rolling Stones - Let It Bleed, The Who släppte klassikern Tommy och Bob Dylan kom med Nashville Skyline och Moody Blues gav ut To Our Children's Children's Children. Detta är bara ett axplock av skivor som kom detta år och ändå så är det en svensk skiva som reste sig över det mesta detta år. Jag och en kompis tillbringade en stor del av denna sensommar med att lyssna till något som var så jävla nytt och fräscht och helt sanslöst bra. Pugh Rogefeldt - Ja, dä ä dä! Så här hade ingen sjungit på svenska tidigare och vilket sound. Det var pop, jazz, flummigt och skitskumt. Första låten börjar med ett trumsolo, va fan det går väl inte - och hela tiden upptäckte man nya saker. Innerfodralet var handskrivet med en massa små krumelurer och teckningar bland alla texter. Jag köpte skivan någon gång runt den 15 juli och jag var såld från första spåret. Men Pugh ställde till mer än jag hade kunnat ana för i och med denna skiva så började jag lyssna på sånt som jag inte tidigare brytt mig om.

Livet innan Pugh var väldigt mycket Beatles, Stons och andra väl producerade band. Nu öppnade han dörren för Pink Floyd (Pink Floyd på den tiden var mycket experimentella) Jag köpte Savoy Brown, King Crimson, Cream, Chicken Schack, m.m. Det var väl inte något som hände över en natt men med tiden så drog jag mig allt mer från den musik som mina polare lyssnade till och en bit in på 70-talet så tillhörde vi helt skilda grupperingar. Jag åkte och såg Emerson, Lake & Palmer när mina gamla polare drog i väg och spanade in Rockfolket. Jag fixade inte att varken se eller höra Rock Ragge och de tyckte troligen samma sak när jag satt och flummade in på Jethro Tull.

Nä men va då! Gamla elefanter skall inte ut och rocka som i fornstora dar, det är klart att det behövdes en 75:a Explorer för att tycka att Burken var bra. Men det är samma sak i dag, när Dylan kommer till Karlstad, det är ju för fan pinsamt med gamla elefanters sista dödsdans. Men som tur är så finns det rätt goa undantag och efter denna lilla krönika så lägger jag ut en film på gamla gubbar som i mitt tycke låter minst lika bra - eller bättre nu - än de gjorde för 40 år sedan. Moody Blues.

Hur som helst så blev det så att jag hamnade i en afghanpäls och en handmålad folkabuss med Peacemärken och blommor på. Mina gamla polare körde amerikanska bilar medan de som var förståndigast pluggade på Teknis och blev ingenjörer och egna företagare.

Jag måste erkänna att jag tog öppet avstånd och föraktade mina gamla vänner när de gled förbi med Jerry Lee Lewis på maxvolym ifrån en gammal skitsnygg cabbad amerikanare. Bilarna var jag innerst inne avundsjuk på och dessutom så var det allid en jäkla massa brudar med. Men för fan, det skulle aldrig funka, inte med den musiken. Men tiden suddar för det mesta ut sina spår och i dag kör de flesta av oss Volvo eller något annat Svenssonmärke. Om vi skulle besöka varandra i våra kära bilar så inbillar jag mig att de fortfarande drar på Jerry Lee på maxvolym medan jag fortfarande sjunger med i Pughs ”Här kommer natten”.

När jag så här i efterhand ser tillbaka och tar magisterns plats för att betygsätta det som var - så är det väldigt lätt. Arbetarungarna som kom ifrån min barndoms kvarter står med flaggan i topp. Ärliga i alla lägen och kreativa med mycket små medel och en vänskap som inte suddas ut av tid eller att man flyttar hundra mil bort. Jo visst finns det undantag från regeln, men som grupp reser sig dessa ungar upp över alla andra. Rakryggade och de flesta är jävla stolta över sitt ursprung.  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jenny Thu, January 20, 2011 18:01:10

men vad har du haft för underbar uppväxt. Skulle göra vad som helst för att få födas 40 år tidigare (född93) det är ett helvete att växa upp nu.. inget i parker eller nånting för minderåriga..

Va glad över att du hann uppleva fina tider!